Одржана презентација Global UGRAD стипендијa за размену у Америци

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду представила је 12. децембра 2018. године студентима основних академских студија са факултета Универзитета у Крагујевцу Global UGRAD програм стипендија за једносеместралну размену у Америци. 

Стипендије су финансиране од стране Владе Сједињених Америчких Држава, а програм заједнички спроводе Канцеларија за образовање и културу Стејт Департмента и организација Word Learning, као и универзитети домаћини. Стипендија покрива трошкове пута до/од САД, здравствено осигурање, трошкове путовања на UGRAD семинар у Вашингтону, школарину и књиге, смештај и храну у кампусу, као и месечну новчану накнаду.
 
Стипендије су намењене студентима основних студија, који су на свом матичном факултету завршили минимум први семестар и којима по завршетку Global UGRAD програма остаје минимум један семестар до краја студија. Кандидати који желе да аплицирају за ову стипендију треба да покажу лидерски потенцијал кроз академски успех, укљученост у друштвене и ваннаставне активности. Од кандидата се очекује добро знање енглеског језика.
 
Стипендије су доступне студентима из 60 земаља света, којима је на располагању преко 70 акредитованих институција у Америци. Доступне су све студијске области, са напоменом да због регулација Ј-1 визе студенти медицине, стоматологије и њима сродних клиничких области могу имати одређена ограничења у академском раду или програмским активностима на институцији домаћину у САД.
 
Циљ програма је да пружи прилику кандидатима који нису имали другу могућност да студирају у Америци и упознају се са америчким друштвом, културом, академским институцијама и могућностима за развој професионалних вештина.
 
Алумниста програма, Мијат Барјактаревић представио је присутнима своје искуство кроз овај програм и одговарао на сва питања заинтересованих колега. 
 
Рок за пријаву за Global UGRAD стипендије
 за академску 2019/20. годину је 
31. децембар 2018. године.
 
Више информација о Global UGRAD програму стипендија можете наћи овде и овде.