Зашто је битно проћи кроз неки програм праксе, или обуке и зашто волонтирати?

Факултетска диплома често није гаранција за добијање доброг посла. Послодавци очекују од кандидата да поседује одређене вештине, искуство у раду и изражен потенцијал за усавршавање и напредовање. Послодавци желе да запосле факултетски образоване младе људе. Они морају бити сналажљиви, комуникативни и добри у тимском раду. Очекује се да сте у стању да добро организујете своје радно време и да добро подносите могући притисак који посао носи са собом; да се вешто сналазите у свакој прилици и, наравно, да сте у стању да урадите више него што је на први поглед потребно. Морате имати развијене радне навике.

Шта се подразумева под радним и релевантним искуством?

  • Практични или истраживачки део вашег дипломског рада;
  • стручна пракса током студија;
  • Професионално усавршавање или стажирање;
  • Рад на пројектима;
  • Хонорарни посао;
  • Сезонски посао;
  • Волонтирање.

 

Пракса и волонтирање - Зашто?

Развијају се нове вештине и стиче ново знање

Добићете прилику да употребите теоријско знање које сте стекли током студирања. Кроз практичан рад можете развити нове вештине и унапредити ваше знање.

Добро изгледа у вашој биографији

Ваша биографија ће изгледати убедљивије ако наведете више примера којима ћете доказати да владате одређеним вештинама.

Могућност бољег избора професије

Стицањем искуства у струци, а и ван ње, добићете јасну слику шта бисте желели да радите у будућности, а шта не.

Обезбедићете себи посао на време

Послодавци често користе радно искуство као обавезну ставку приликом отварања конкурса. Ако сте били у прилици да хонорарно радите или волонтирате у некој фирми, шансе за добијање сталног запослења су вам много веће него шансе других кандидата.

И, на крају... зарада!

Већина послова које бисте могли да радите је плаћена, макар и хонорарно. Но, никако немојте потцењивати волонтерски рад. Бићете на добитку и тада, јер послодавци одлично познају вредност волонтерског рада и цене спремност да се ради без новчане надокнаде. Осим тога, послодавци ће препознати висок степен мотивације, одговорност и жељу за напретком.

Свако радно искуство је добро искуство

Свако радно искуство је вредно. У случају да обезбедите стручну праксу, имаћете прилику да употпуните слику о својој будућој професији. Бићете у могућности да разговарате са људима из струке и остварите корисне контакте. Ако нисте нашли где ћете ићи на праксу, можете, на пример, радити преко лета у некој малој инжењерској фирми. Колико ће вам то бити од користи, зависи од посла који ћете тамо радити, али увак можете преузети иницијативу. Предложите фирми у којој радите да осмислите и реализујете тромесечни пројекат. То подразумева да учествујете на пројекту од почетка до краја и да сносите известан степен одговорности за успешан исход пројекта.

Научићете много. Највише о подели одговорности и пословању са људима. Рад у кафићу, продавници или трафици највероватније нема додирних тачака са вашом будућом професијом. Али зато може да побољша ваше сналажење у раду на више фронтова у исто време. Бићете у прилици да свакодневно комуницирате са различитим људима, научићете како се води или обучава особље, како се послује са добављачима и слично.

Када је право време за стицање радног искуства?

Никад није касно за стицање радног искуства, али што раније почнете то боље. Размислите добро о томе какво вам је искуство потребно и шта желите постићи њиме, као и како вам се посао уклапа са редовним студирањем и вашим интересовањима.

 

Корисни сајтови за информације о програмима пракси

 

 Корисни сајтови за информације о волонтирању