Представници Националне агенције за промоцију француског високог образовања у иностранству (Campus France) и Француског института у Србији у оквиру промотивне кампање за доделу стипендија француске Владе за 2016/17. годину посетили су Крагујевац и у уторак, 26. јануара 2016. године у просторијама Центра за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу одржали презентацију стипендија француске Владе.

Заинтересованим студентима са Универзитета у Крагујевцу том приликом представљене су могућности за мастер 2 и докторске студије у коменторству на високошколским институцијама у Француској уз стипендије које ова владе додељује. 
 
Стипендије су превасходно намењене за студије на државним универзитетима и високим школама у Француској и годишње се додели око 50 стипендија кандидатима из Србије.
 
Стипендије француске Владе су пуне стипендије које покривају трошкове уписа и школарине, трошкове живота (стан, храна) и трошкове здравственог осигурања, у износу до 1000 €. Стипендисти од француске Владе месечно примају 767 евра на конто трошкова живота, смештаја и исхране и CAF, рефундирање дела трошкова смештаја у износу до 250 евра.
 
Изабрани студенти добијају статус „стипендисте Француске Владе” који им омогућава додатне погодности, као што су помоћ око проналажења смештаја, картице за повлашћени превоз, картице за приступ библиотекама, архивима, помоћ при куповини књига, лап топа итд.
 
Неопходно је напоменути да су одвојени процеси пријаве за стипендију и за жељени студијски програм у Француској. Кандидати заинтересовани за ову стипендију морају наћи програм који желе да похађају на некој од француских високошколских институција. (Претраживач програма можете наћи на сајту Campus France-а )
 
(При проналаску мастер програма треба узимати у обзир само мастер 2 програме са националним дипломама, односно професионалне и истраживачке мастер 2 програме - мастере, магистере, master of science и МБА програме у том случају занемарити, јер су то нису програму са националним дипломама)
 
Програми могу бити на енглеском или француском језику, а кандидат мора задовољити језичке услове програма који ће похађати у Француској.
 
Приликом пријаве за стипендију најзначајнији део пријаве чини мотивационо писмо, затим CV и на трећем месту академски успех кандидата и препоруке које има.
 
Кандидати који прођу први круг селекције биће позвани на интервју и након интервјуа биће донете коначне одлуке о избору стипендиста.
 
Рок за пријаву за стипендије француске Владе за академску 2016/17. годину је 09. март 2016. године
 
Брошуру са информацијама о студијама у Француској можете наћи овде.
 
Више информација о овим стипендијама можете видети овде
 
Додатне информације можете наћи на адреси: Француски институтCampus FranceFacebook: Campus France Serbie, а за сва додатна питања можете се обратити Сандри Елезовић и Весни Адамовић путем мејла: sandra.elezovic@institutfrancais.rs, vesna.adamovic@institutfrancais.rs.