ЕВРОПСКА МРЕЖА ДИГИТАЛНЕ УМЕТНОСТИ И НАУКЕ

Позивамо све српске уметнике активне на пољу дигиталне уметности, студенте уметничких факултета и све друге уметнике који су склони изазовима и експериментима у раду с новим медијима да се пријаве на међународни конкурс пројекта „Европска мрежа дигиталне уметности и науке“. Учешће у овом пројекту јесте изузетна и изазовна прилика за истраживање нових уметничких форми у контексту врхунске науке и под директним научним менторством. Пројекат, такође, пружа могућност уласка у мрежу европских уметника који делују у овој области, али и у програме и активности које Арс електроника реализује независно од самог пројекта.

ПРОЈЕКАТ И ПАРТНЕРИ
 
Европска мрежа дигиталне уметности и науке (European Digital Art and Science Network) је пројекат финансиран кроз програм Креативна Европа Европске комисије. Координатор пројекта је Арс електроника из Линца (Ars Electronica), а поред Центра за промоцију науке из Београда, партнери су и Сајенс гелери из Даблина (Science Gallery), ГВ арт из Лондона (GV Art), Лаборал из Хихона (LABoral), Етопија из Сарагосе (Etopia), галерија Капелица из Љубљане и ДИГ галерија из Кошица.
 
Пројекат укључује два круга отвореног позива за уметнике из читаве Европе, који треба да се пријаве и региструју за учешће у даљим фазама пројекта. Два првонаграђена пројекта добијају једномесечну резиденцију и менторски рад с научницима у Јужној европској опсерваторији (ESO) која се налази на планинским венцима Чилеа у Јужној Америци и представља једну од најзначајнијих астрономских центара наше планете. Пројекти се затим реализују у оквиру FutureLab лабораторије Арс електронике, пре него што се премијерно прикажу на Арс електроника фестивалу у Линцу, почетком септембра 2015.
 
КО МОЖЕ ДА СЕ ПРИЈАВИ?
 
Пројекат нуди јединствени спој савремених научних открића и актуелних пракси у домену дигиталне уметности – интерактивна уметност, дигитална музика и звук, дигитални дизајн, дигиталне архитектонске инсталације, компјутерске анимације, филм, фотографија и визуелни ефекти, дигиталне заједнице и друштвене мреже, хибридна уметност, перформанси и кореографије.

НАЦИОНАЛНА СЕЛЕКЦИЈА
 
Сви други регистровани уметници са својим апликацијама и идејама улазе у избор за реализацију на националном, односно партнерском нивоу. Истовремено, након представљања два победничка рада и након што сваки од партнера одабере пројекте које ће самостално реализовати, прави се распоред путујућег програма и гостовања уметника и пројеката других партнера. У Србији ће бити реализована два национална пројекта који ће своју премијеру имати на изложби у марту 2016. године, на којој ће бити приказана и четири партнерска пројекта.
 
Истоветан циклус се понавља, почевши од децембра 2015, уз могућност да се менторска резиденција реализује, поред Јужне опсерваторије, и у ЦЕРН-у у Швајцарској, на коме се врше физички експерименти и истраживања у домену елементарних честица.
 
ПОЗИВ ЗА УМЕТНИКЕ
 
Рок за пријаву: 09. фебруар 2015.
 
Позив је отворен за уметнике из читаве Европе који могу да буду резиденти држава са других континената. Како је Србија иницијални партнер пројекта, наши уметници имају привилегију сигурне реализације два пројекта на националном нивоу. Реализација пројекта на националном нивоу укључује ауторску накнаду за аутора у износу од 1000 евра и трошкове продукције рада (2000 евра по раду).
 
РЕГИСТРАЦИЈА
 
Уметници ће, такође, имати директну сарадњу са научником који ће бити ангажован као ментор током реализације радова. Услов за учешће у пројекту јесте регистрација у бази Арс електронике, уз предају следећих материјала:
  • видео запис уметника на коме ће да представи себе, свој рад,инспирацију за учешће на пројекту и циљ резиденције у Опсерваторији (до 5 минута);
  • нацрт могућег концепта/идеје коју би уметник желео да оствари кроз резиденцију у Јужној опсерваторији и реализацију у лабораторији Арс електронике;
  • нацрт плана продукције са трошковима и роковима;
  • портфолио одабраних радова за које уметник сматра да најбоље репрезентују његов досадашњи рад;
  • биографија и контакт подаци.

Процес регистрације уметника одвија се директно преко пројектне странице на сајту Арс електронике

КОНТАКТИ
 
На националном нивоу, контакт особа пројекта је:
Ивана Смоловић, координаторка пројекта
ismolovic@cpn.rs
 
За све информације у вези са процедуром аплицирања и елементима пројекта за које је одговоран координатор, контакт је:
Тина Рајнтхалер (Tina Reinthaler), координаторка пројекта
artandscience@aec.at
+43.664.81.26.162