Конкурс „Млади балкански дизајнери 2019: Циркуларни дизајн“

Young Balkan Designers је регионална платформа за таленте, основана 2011. године са идејом да идентификује, промовише и развија креативни потенцијал Балкана у области индустријског дизајна. Циљ иницијативе јесте да уједини регионалну дизајнерску сцену, приближи је међународном тржишту и ојача њен креативни потенцијал, док истовремено доприноси обнављању мултикултуралне сарадње на Балкану.  

Тема конкурса - ''Циркуларни дизајн"- има за циљ да мотивише младе дизајнере да се упознају са основама циркуларне економије и истраже могућности иновативног дизајнерског приступа који поспешује одрживост и циркуларност производа, материјала и услуга. 

Позивамо младе дизајнере да размишљају о производњи и коришћењу предмета и услуга као о циркуларном процесу и да примене своје вештине и локално расположиве ресурсе у решавању проблема локалне заједнице, истовремено доприносећи и дискусији о актуелним глобалним темама.

Конкурс је отворен до 20. фебруара 2019. године.

На конкурс се могу пријавити појединци или групе аутора, рођени 1985. године* и касније. Сваки кандидат може поднети више од једног пројекта.

Пријава на конкурс подноси се путем ЛИНКА

 *Старосна граница је услов манифестације Salone Satellite,
талент зоне Миланског сајма намештаја посвећеног дизајнерима до 35 година.
Аутори који се сада пријављују на конкурс YBD морају имати 35 или мање година 2020. године,
када ће изабрани победници излагати на Salone Satellite.

Награде првог дела конкурса подразумевају учешцће на изложби талената на Миксер фестивалу 2019. године (30-40 пројеката) и путујућу изложбу победничких радова на фестивалима дизајна у региону (10-15 пројеката). 

Победници другог дела такмичења за младе ауторе имаће прилику да успоставе сарадњу са водећим регионалним произвођачима намештаја (3-5 дизајнера), док ће најбољи међу њима резултатете сарадње приказати на Миланском сајму намештаја 2020. године на најпознатијој глобалној смотри талената Salone Satellite (3-5 пројеката).

Више о фестивалу и конкурсу сазнајте ОВДЕ

Плакат конкурса погледајте ОВДЕ