omladinski_delegati_srbije_u_ujedinjenim_nacijama.jpgУдружење за Уједињене нације Србије покренуло је пројекат којим се успоставља избор два омладинска делегата Србије у УН, уз принцип родне равноправности, на основу јавног конкурса и дефинисаних критеријума, са мандатом од једне године. Партнер пројекта је Кровна организација младих Србије, а развијен је након консултација у Министарству спољних послова и Министарству омладине и спорта Републике Србије, које је одобрило средства за пројекат 2017-2018. године.

Изабрани млади представници Републике Србије на заседањима у УН у које су укључени млади, обављаће улогу на волонтерској основи, а у службеним контактима заступаће интересе Србије у УН и представљаће потребе младих у Србији. Статус младих делегата биће у нивоу саветника за питања младих, а платформу ће припремати у консултацијама са субјектима омладинске политике и у дијалогу са вршњацима широм земље, кроз учешће на различитим догађајима.

Циљ пројекта је подстицање укључивања младих у државну омладинску политику и преузимање друштвених обавеза, преко изражавања интереса младих кроз улогу омладинског представника у државној делегацији у УН, као и континуирано обучавање нових младих лидера за промене.

На конкурс се могу пријавити млади од 18 до 28 година, који су држављани Републике Србије, имају активно знање енглеског језика, добро познавање омладинске политике у Србији, познавање система Уједињених нација, претходно искуство у омладинском активизму, остварен успех у образовању и ваннаставним активностима, као и друга достигнућа значајна за програм омладинских делегата у УН. 

Пријављивање на јавни конкурс је од 01. до 28. јула 2017. године. Процес одабира омладинских делегата састојаће се из 3 фазе: јавни конкурс, тестирање најбоље рангираних на основу апликација и интервјуи за најуспешније кандидате након тестирања.

Више информација можете видети ОВДЕ, где се налази и Пријавни формулар. Информације о програму можете пратити на званичној Facebook страници: Serbian UN Youth Delegates / Omladinski delegati Srbije u UN у УН и Twitter налогу UN Youth Delegate RS.