Отворен конкурс за размене унутар ЦЕЕПУС мрежа

 

Фондација Темпус обавештава да је отворен конкурс за пријављивање за CEEPUS мрежне мобилности студената и наставног особља са државних високошколских установа за боравке током зимског семестра академске 2017/18. године.

Пријављивање траје до 15. јуна, а размене се спроводе на партнерским високошколским установама које су део CEEPUS мреже у којој учествује и установа студента/члана наставног особља који се пријављује на стипендију.

Средњеевропски програм универзитетске размене (CEEPUS) омогућава мобилност студената и наставног особља у државама средње и југоисточне Европе, међу које се убрајају Албанија, Аустрија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Чешка, Мађарска, Македонија, Молдавија, Црна Гора, Пољска, Румунија, Србија, Словачка и Словенија.

Студенти се могу пријавити у оквиру једне од три категорије:
  • као студенти (за боравке у трајању од 3 месеца и дуже, у циљу остваривања кредитне мобилности),
  • за краткорочне студијске боравке (нпр. истраживања за завршни рад/мастер или докторску тезу), као и за
  • краћу екскурзију (нпр. летње школе у трајању до 6 дана).
У мотивационом делу неопходно је објаснити академску сврху боравка на одређеној институцији, у складу с категоријом мобилности у оквиру које се кандидат пријавио.
 
С друге стране, наставно особље се увек пријављује у оквиру категорије предавач (Teacher), без обзира да ли се ради о краћим предавачким активностима на летњим школама или о нпр. једномесечном боравку на партнерској институцији. Формални предуслов за пријављивање у оквиру категорије Teacher јесте и реализација најмање 6 предавачких сати по радној недељи боравка, а наставни план и број часова на партнерској институцији ближе се појашњава у мотивационом делу пријаве кандидата.
 
Све пријаве за размену се подносе електронским путем на CEEPUS сајту.
 
Имајући у виду да свака држава-чланица стипендира долазне кандидате, као и да износи и обухват стипендије варирају од земље до земље, апликантима се саветује да се на страницама појединачних земаља на CEEPUS порталу информишу пре подношења пријаве.
 
Апликанти самостално истражују своје могућности за мобилност на партнерским институцијама претраживањем CEEPUS мрежа. Списак мрежа у којима високошколске установе из Републике Србије учествују се може видети и претражити на страници Networks избором академске године 2017/18. Мреже се претражују према високошколској институцији и академској години, а на основу назива мреже може се закључити којом облашћу истраживања се мрежа бави. За више појединости о CEEPUS програму, укључујући услове и додатне информације о пријави, можете погледати брошуру  (стране 19-22 посвећене су CEEPUS програму), CEEPUS одељак на сајту или консултовати главни портал програма  www.ceepus.info нарочито одељак често постављаних питања (FAQ).