Отворен позив за пријаву мрежних мобилности за 2021/22. годину

Након што је окончан процес одабира мрежа које ће бити активне у академској 2021/22. години, отворен је позив за пријаву мобилности кандидата са државних високошколских установа из Републике Србије за учешће у академској размени у оквиру CEEPUS III програма

Заинтересовани студенти и наставно особље могу путем CEEPUS платформе поднети пријаву за мобилност на партнерским институцијама у оквиру одобрених мрежа. 
 
Јавни позив за подношење мрежних пријава за мобилности у зимском семестру је отворен до 15. јуна, док кандидати који желе да мобилност реализују током летњег семестра пријаву морају поднети до 31. октобра.
 
Могућности за кандидате
 
Студентима са државних високошколских установа је у зависности од академске сврхе размене на располагању неколико облика мобилности:
  • Student – студентски боравци (3 месеца или дуже, у циљу остваривања кредитне мобилности);
  • Short-term student – краткорочни студијски боравци (нпр. истраживања за завршни рад/мастер или докторску тезу дужине до 3 месеца);
  • Short-term excursion – краће екскурзије (нпр. летње или зимске школе до 6 дана, коју може организовати нека партнерска установа у оквиру мреже).

Наставно особље увек аплицира у оквиру категорије предавач (Teacher). Предавачка мобилност у оквиру  CEEPUS III програма подразумева реализацију најмање 6 предавачких сати по радној недељи боравка, али се наставно особље може определити и за дуже мобилности (нпр. једномесечни боравак на партнерској институцији). 

Услед околности изазваних међународном епидемиолошком ситуацијом које су утицале на рад високошколских установа које учествују у CEEPUS програму, пожељно је да кандидати контактирају Националну CEEPUS канцеларију земље у којој желе да реализују мобилност, како би добили што прецизније информације у вези са очекиваним почетком академских активности за наредну академску годину. 
 
Током академске 2021/22. године ће у појединим земљама учесницама CEEPUS програма бити могуће реализовати мобилност у виртуелном или хибридном облику, о чему се заинтересовани кандидати могу детаљније информисати код Националне CEEPUS канцеларије конкретне земље.
 
Износи и обухват стипендије која се додељује кандидатима варирају од земље до земље, будући да према правилима програма свака држава-чланица стипендира долазне кандидате. Кандидатима се саветује да се на страницама појединачних земаља на CEEPUS порталу информишу о различитим аспектима обухвата стипендије пре подношења апликације.
 
Заинтересовани кандидати самостално истражују своје могућности за мобилност на партнерским институцијама претраживањем CEEPUS мрежа, чији се списак налази на CEEPUS платформи, на страници Networks, избором академске године 2021/22. Како би се поднела пријава, неопходно је да се кандидат региструје на CEEPUS платформи (уколико већ не поседује налог), и да након одласка на поље Manage my mobility прати даље кораке и инструкције које систем сугерише.
 
Више информација о овом Позиву можете наћи на сајту Фондације Темпус
 
Више појединости о самом CEEPUS програму, начину и току пријаве као и остале битне информације можете пронаћи у брошури Фондације Темпус (странице 16-20), на CEEPUS одељку сајта Фондације Темпус, која врши улогу националне CEEPUS канцеларије у Србији, или консултовати главни портал програма  www.ceepus.info, а нарочито одељак често постављаних питања (FAQ).