Почело је пријављивање за CEEPUS freemover размене

 

 

 

 

Рок за пријављивање за кандидате унутар мрежа је 31. октобар 2017. године,
док је за кандидате са државних високошколских установа које нису део неке Цепус мреже рок 30. новембар.

У периоду између 1. јула и 30. новембра студенти и наставно особље са државних високошколских установа које нису део неке CEEPUS мреже могу се пријавити као фреемовери за размену на високошколској установи у некој од CEEPUS држава-чланица у академској 2017/18. години. Кандидати самостално истражују и утврђују своје могућности за размену на партнерским институцијама претраживањем CEEPUS мрежа и утврђују да ли се могу пријављују као фреемовери или као кандидати унутар мрежа. Мреже се претражују према високошколској институцији и одговарајућој академској години, а на основу назива мреже може се закључити у којој области истраживања се спроводи.

Пријављивање се врши искључиво електронским путем, испуњавањем и слањем online апликације преко CEEPUS платформе

Потребна документација:

Freemover студенти и предавачи у своју електронску пријаву прилажу прихватно писмо, чије попуњавање од институције пријема самостално обезбеђују; такође, студенти у апликацију треба да додају и два писма препоруке испуњена од стране предавача са матичних институција. Примерци ових докумената могу се преузети у одељку често постављаних питања (Uploading documents) на CEEPUS сајту.

Категорије:
 
Приликом креирања електронске апликације на CEEPUS сајту, кандидати се могу пријавити у оквиру једне од следећих категорија:
  • Студент (за боравке дуже од 3 месеца, у циљу остваривања кредитне мобилности);
  • Short-term студент (нпр. истраживања за завршни рад/дисертацију краћа од 3 месеца);
  • Short-term excursion (нпр. летње/зимске школе у трајању до 6 дана);
  • Teacher - наставно особље се увек пријављује у оквиру ове категорије, без обзира да ли се ради о краћим предавачким активностима на летњим школама или о нпр. једномесечном боравку на партнерској институцији. Предавачи треба да реализују најмање 6 предавачких сати по радној недељи боравка, а наставни план и број часова на партнерској институцији ближе се појашњава у мотивационом делу пријаве кандидата.
 
У мотивационом делу неопходно је објаснити академску сврху боравка на одређеној институцији, у складу с категоријом у оквиру које се кандидат пријавио.
 
Рок за пријављивање за кандидате унутар мрежа је 31. октобар 2017. године.
 
Закључно са 31. октобром трајаће и пријављивање студената и наставног особља са државних високошколских установа које учествују у некој CEEPUS мрежи и то за размене у летњем семестру 2017/18. године. 
 
Кандидати самостално истражују своје могућности за мобилност на партнерским институцијама претраживањем CEEPUS мрежа и утврђују да ли се могу пријавити као кандидати унутар мрежа или као freemover.
 
За више појединости о Цепус програму укључујући услове и додатне информације о пријави, можете погледати брошуру (стране 19-22 посвећене су Цепус програму), CEEPUS одељак на сајту Erasmus+ пројекта или одељак FAQ на Цепус порталу.