Нова Искра са задовољством објављује овогодишњи отворени позив за Designer In Residence програм – једномесечни резиденцијални боравак у Француској, намењен дизајнерима, архитектама и другим ауторима или истраживачима који су активни у сродним пољима. Размена аутора одвија се кроз платформу CREATE IN RESIDENCE, мултидисциплинарни међународни програм који је 2014. године иницирао Шведски институт, у сарадњи са Новом Искром, фестивалом Крокодил и низом партнерских организација. Ове године, међу партнерима су и највећа шведска организација за подршку уметничке продукције IASPIS, Француски институт у Београду и Министарство културе и информисања Републике Србије, te AMI/Dynamo и LFO/ZINC makerlab из Марсеја и Гете Институт у Београду.

 

Интердисциплинарни рад, пажљиво планирање сваког од резиденцијалних боравака према потребама корисника и специфичности организација које ће их угостити главне су одлике овог програма. Од 2014. године, кроз програм је прошло преко 30 аутора, а поред дизајнера прилику да раде у Шведској и Француској имају и писци, стрип цртачи и преводиоци путем конкурса организације Крокодил и њиховог пројекта „Кућа за писце“.

 

Од прошле године DinR платформа проширила је своје деловање са Шведске и на друге земље, па тако Нова Искра објављује отворени позив за  једномесечни резиденцијални боравак у Марсеју. Боравак у Марсеју иако нема тематски оквир, пре свега је намењен онима заинтересованим за ширење знања у пољу дигиталне фабрикације. Концепт читавог програма и даље је „open-end“, што значи да се од учесника не очекује да своју идеју у целини реализују или заврше током свог боравка, већ само да време проведено на резиденцији искористе за развој пројеката из овог домена. Гостујућег аутора из Србије ће подржати две локалне организације, обе лоциране у креативном центру Friche la Belle de MaiDYNAMO инкубатор и LFO/ZINC makerspace.

 

Трошкови пута, смештаја и стипендије биће покривени, а аутори ће бити у обавези да се укључе у програме локалних организација током свог боравка, кроз јавне презентације, учешће и организацију радионица и слично. Резиденцијални боравак српског аутора у Марсеју ће бити реализован у новембру 2017. године, док ће истовремено Нова Искра у Београду угостити по једног дизајнера из Шведске, Француске и Немачке.

 

Сви заинтересовани дизајнери, архитекте, истраживачи и аутори могу се пријавити најкасније до 01. септембра 2017. године у поноћ, путем онлајн формулара на адреси – http://bit.ly/2sW5tfy.

 

Поред попуњавња формулара потребно је на e-mail: createinresidence@gmail.com послати и портфолио, као и оквиран план рада током резиденцијалног програма, који треба да укључује и мотивационо писмо (све то на енглеском језику).

 

Извор: NajStudent.com