Упис прве генерације школе за будуће бранитеље/ке људских права

Civil Rights Defenders објављује конкурс за упис прве генерације студената Школе за будуће бранитеље људских права, која ће почети са радом у фебруару 2015. године.

Civil Rights Defenders је међународна организација која се бави заштитом људских права и подршком бранитељима људских права. Основана је 1982. године у Стокхолму под именом Шведски хелсиншки одбор за људска права. Поред Шведске, организација је активна у више од 40 земаља на 4 континента, а тренутно има 7 канцеларија у свету. Канцеларија у Београду постоји од 2000. године.
 
Коме је намењана школа ?
Школа је намењена студентима друштвених наука, младим правницама, новинарима, као и активистима организација цивилног друштва и свима осталима који имају намеру да се професионално ангажују у организацијама за људска права. Наши предавачи су истакнуте професори из Србије и региона, активисти за људска права, амбасадори са радним искуством на Балкану, као и експерти из области људских права у најширем смислу.
 
Трајање и концепт школе
Полазници Школе обавезни су да присуствују свим предавањима (у просеку једном недељно), семинарима и додатним активностима. Седмомесечна школа ће, између осталог, покривати следеће тематске целине:
  • Стандарди људских права
  • Транзициона правда
  • Слобода изражавања
  • Право на телесни интегритет
  • Стандарди фер и правичног суђења
  • Људска права ромске заједнице
  • Људска права ЛГБТ заједнице

Школа се одржава у Београду и Нишу. У оба града по 25 кандидата слушаће једном недељно трочасовна предавања. У оквиру школе, биће организована најмање два семинара. Полазници Школе за будуће бранитеље људских права имају обавезу да напишу два академска рада из области људских права. Радови се пишу у сарадњи са менторима. Набољи радови биће објављени у збирци радова алумниста Школе будућих бранитеља људских права, а сви полазници који успешно заврше програм, добијају адекватне препоруке и могућност стажирања у некој од организација за људска права.

Кандидати и кандидаткиње са југа Србије школу ће похађати у Нишу, а из Београда и околине у Београду. Добро знање енглеског језика се очекује од свих полазника.
 
Рок за пријаву за овај програм је продужен до 26. јануара 2015. 
 
За пријаву на конкурс потребно је доставити:
  • Мотивационо писмо које би требало да садржи информације о Вама, о томе чиме се бавите и која су Ваша досадашња искуства. Такође би требало да Комисији за селекцију покаже који су Ваши циљеви и мотиви за пријављивање на Школу за будуће бранитеље људских права и која су Ваша очекивања као полазника Школе.
  • Две препоруке особа са којима сте сарађивали, било из организације или Ваших професора (аутентично потписане препоруке са бројем телефона и е-маил адресама особа које Вас препоручују). Civil Rights Defenders задржава право провере аутентичности препорука.
  • Попуњен пријавни формулар (пријавни формулар можете преузети овде)

Пријаве и рокови

Конкурсну документацију доставити путем имејл адресе: belgrade@civilrightsdefenders.org (препоруке са потписом је потребно скенирати). 
За сва додатна питања можете писати на адресу: marko.jovanovic@civilrightsdefenders.org.
 
До краја јануара, биће контактирани само кандидати који уђу у ужи круг.
 
Извор: najstudent