100 stipendija за мастер студије- Politecnico di Milano

Politecnico di Milano налази се међу 20 водећих универзитета у Европи и највећи је италијански универзитет за велики број техничких и природних наука, архитектуру и дизајн.

PLATINUM, GOLD и SILVER стипендије

За академску 2014/2015. годину италијански универзитет "Politecnico di Milano" додељује најбољим студентима "PLATINIUM" стипендије у износу од 13.300€.

Студенти који добију "GOLD" стипендију, у износу од 8.300€ годишње, имаће покривене трошкове смештаја у студентском цампусу као и покривене трошкове школарине.

"SILVER" стипендија покрива трошкове школарине у износу од 3.300€ годишње.

Стипендије су намењене студентима који долазе из земаља ван Европске уније. За доделу стипендије није потребно посебно аплицирати, сви кандидати пријављени за упис на Мастер студије ће бити аутоматски узети у обзир и за доделу стипендије.

Кандидати који буду примљени на мастер студије, а којима не буде била одобрена стипендија, могу се уписати уз плаћање годишње школарине у износу од 3.300€.

Politecnico di Milano такође нуди студентима смештај по повлашћеним ценама у неком од следећих студентских домова. Цене смештаја се крећу око 300€ месечно, али варирају у зависности од кампуса, те је потребно распитати се за сваки појединачни студентски дом. Студенти који буду добили "ПЛАТИНУМ" или "ГОЛД" стипендију имаће у оквиру стипендије покривене трошкове смештаја.

За упис на Мастер студије је потребна бечелор диплома. Студенти који још нису дипломирали могу се уписати и без претходног стицања дипломе, тако што ће доставити уверење са факултета да могу стећи диплому пре одласка на студије у Милано. Студенти виших и високих школа могу конкурисати уколико након завршених студија на високој или вишој школи заврше још једну годину на неком од акредитованих факултета.

Одлуку о пријему кандидата као и одлуку о додели стипендије или ослобадјању од плаћања школарине, доноси комисија сачињена од професора са одсека за који кандидати конкуришу.

Приликом оцењивања досијеа кандидата комисија ће обраћати посебну пажњу на просек у досадашњем студирању, биографију, мотивационо писмо и препоруку професора.

Академска година почиње у октобру. Исто тако, постоји и могућност уписа на други семестар који почиње у марту, али за упис у том року нису предвиђене стипендије. Онлине регистрација кандидата који конкуришу за упис на први семестар (октобар) отворена је од 13. марта.

Иван Мангов је представник универзитета Politecnico di Milano за Србију, Црну Гору и БиХ. За додатне информације о стипендијама и школаринама, као и асистенцију приликом конкурисања, можете писати на ivan.mangov@gmail.com

Више о програму можете видети овде.

Уз поменуте стипендије Politecnico di Milano стипендира студенте са високим просеком (преко 8.5) за укључивање у АСП програм интердисциплинарних курсева. Студенти уписани на АСП ослобођени су плаћања школарине за мастер студије на Politecnico di Milano универзитету, а уз то им је обезбеђен и бесплатан смештај у Милану током студија, као и финансијска средства за развој пројеката.

Alta Scuola Politecnica (АСП) је елитна факултетска установа за младе таленте која нуди најбољим студентима прилику да развију своје интердисциплинарне способности кроз серију иновативних студијских пројеката остварених у уској сарадњи са утицајним претставницима из света бизниса и владиних институција. Оснивачи АСП су Politecnico di Milano и Politecnico di Torino, а наставу могу да похађају искључиво студенти уписани на Master of Science студије. 150 изабраних студената имаће прилику да учествују у АСП програму који се одвија паралелно са наставом на мастер студијама. На крају студија они добијају диплому АСП-а као и дипломе оба универзитета, Politecnico di Milano и Politecnico di Torino.

Више информација овде.