DAAD стипендија за кратке истраживачке боравке докторанада и младих научника из Србије

Немачка служба за академску размену - DAAD докторандима и младим научницима из Србије нуди стипендију за кратке истраживачке боравке која ће им омогућити да се усавршавају и истражују у Немачкој. 

Главни циљ овог програма је стипендирање истраживачких пројеката у оквиру започетих докторских студија.

DAAD стипендира истраживачки пројекат или усавршавање, од једног до шест месеци, на некој државној или признатој од стране државе високошколској институцији или на вануниверзитетском истраживачком институту који ће се реализовати у договору са научним ментором у Немачкој. Стипендија је намењена докторандима са добрим успехом и млађим научницима који ће најкасније у тренутку коришћења стипендије стећи мастер диплому или у изузетним случајевима диплому бечелор, или онима који су управо докторирали.

Стипендија обухвата:

  • месечну стипендију у висини од 1.000,00 евра;
  • здравствено осигурање и осигурање од несрећног случаја;
  • паушалу за путне трошкове уколико трошкове не преузима на себе матична земља или нека друга страна.

О пријавама одлучује независна изборна комисија научника из струке. Централни критеријуми су: 

  • убедљив и добро испланиран истраживачки план;
  • академски успех кандидата;
  • додатна документа кандидата којима се доказују стручне квалификације или ванстручни ангажман.

Услови конкурса: 

  • Кандидат по правилу не би требало да је дипломирао (стекао диплому мастер) пре више од 6 година. Ако је кандидат докторирао, докторат не би требало да је одбрањен пре више од 4 године. Код докторанада: не би требало да се започело са израдом доктората пре више од 3 године. 
  • Кандидати који се у тренутку конкурисања већ налазе у Немачкој дуже од 15 месеци немају права да конкуришу за ову стипендију.

Листу потребне документације и детаљније о Конкурсу можете прочитати ОВДЕ

 

НАПОМЕНА: 

За кандидате из области хумане медицине, ветерине и стоматологије важе даља правила која се налазе у додатку "Додатне информације за DAAD истраживачке стипендије кандидате из области медицине". Детаљније погледајте ОВДЕ