Наградни конкурс за избор три најбоља студентска рада о ЕУ и европској интеграцији Србије

 Конкурс је отворен за студенте основних и мастер академских студија свих универзитета у Републици Србији.

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије расписује наградни конкурс за избор најбољих индивидуалних студентских радова о европској интеграцији и процесу приступања наше земље Европској унији. Циљ овог наградног конкурса је да непосредно укључи младе академске грађане у отворену аргументовану дебату о битним аспектима приступног процеса и чланства Републике Србије у Европској унији.

Радови би требало да одговоре на једно од пет питања:

 

1. Како постићи визију заједничке будућности Србије и Европске уније у оквиру могућег учешћа Србије у раду Конференције о будућности Европе?

2. Које су поуке пандемије за постизање отпорности на могуће сличне кризе у будућности и одрживости друштава и економије Европске уније?

3. Може ли се спровођењем Зелене агенде за Западни Балкан убрзати опоравак од социо-економских последица пандемије, као и зелена и дигитална трансформација у Републици Србији?

4. Да ли је новим начином вођења процеса приступања, тј. применом нове методологије, оживљена политика проширења Европске уније?

5. Зашто је очување европских вредности кључно за опстанак Европске уније, а њихово јачање важно за повећање добробити свих грађана на Западном Балкану?

 

Комисија састављена од професора Универзитета у Београду процењиваће квалитет пристиглих радова, а за ауторе три најбоља рада предвиђени су хонорари у износу од 85.000, 55.000 и 35.000 динара. Поред три најбоље рангирана, Министарство ће у електронском зборнику студентских радова објавити и остале радове који испуне критеријуме.

 

Текст конкурса можете да преузмете овде.

Решење о расписивању конкурса можете да преузмете овде