Отворени конкурси за стипендије у оквиру Фулбрајт програма Владе Сједињених Америчких Држава

Могућности за стипендиране мастер студије и истраживање на нивоу докторских студија
на универзитетима у Америци 

 
Амбасада Сједињених Америчких Држава у Србији доставила је Универзитету у Крагујевцу информацију о отвореним конкурсима за стипендије у оквиру Фулбрајт програма за академску 2020/2021. годину и то:
 
Фулбрајт програм стипендија за мастер студије (Fulbright Graduate Study Program)

  • Програм је намењен за похађање мастер студија (у трајању од 1 године или дуже) на универзитетима у Америци у следећим областима: агрономија, економија, лингвистика, америчка историја, образовање, математика, америчка књижевност, инжењерство, филозофија, америчке студије, заштита животне средине, физика, антропологија, географија, политичке науке, археологија, геологија, биолошке науке, информационе науке, хемија, новинарство, социологија, комуникације, библиотекарство, примењена лингвистика и компјутерске науке.
  • За програм могу аплицирати кандидати који су завршили основне студије. Неопходно је познавање енглеског језика.
  • Више информација о условима конкурса и начину пријаве можете наћи овде.

Фулбрајт истраживачки програм за студенте докторских студија
(Fulbright Non-Degree Research Program for Doctoral Students

  • Програм је намењен студентима докторских студија са универзитета у Србији који желе да на универзитету у Америци  спроводе истраживање везано за докторску дисертацију. Трајање гранта је 6 до 9 месеци.
  • За овај програм могу аплицирати кандидати који су завршили мастер студије и који су уписани на докторске студије  следећих области на универзитетима у Србији: агрономија, економија, лингвистика, америчка историја, образовање, математика, америчка књижевност, инжењерство, филозофија, америчке студије, заштита животне средине, физика, антропологија, географија, политичке науке, археологија, геологија, биолошке науке, информационе науке, социјални рад, хемија, новинарство, социологија, комуникације, библиотекарство, примењена лингвистика и компјутерске науке.
  • Више информација о овом конкурсу и начину пријаве можете наћи овде.

Програмом је обезбеђена стипендија која покрива трошкове школарине на универзитету, месечну новчану накнаду, трошкове здравственог осигурања, као и трошкове пута. 

Рок за пријаву на оба конкурса: 22. април 2019. године
 
За сва додатна питања можете се обратити Амбасади Сједињених Америчких Држава у Београду путем имејла BelgradeFulbright@state.gov.