Продужен рок за пријаве за стипендије „За жене у науциˮ за 2022. годину

Конкурс за Националне стипендије у оквиру светски познатог програма L’Oréal - UNESCO „За жене у науци” (L’Oréal - UNESCO For Women in Science), продужен је до 30. априла 2022. године. Све младе жене које се баве научним истраживањима у области природних наука и имају до 35 година, уписане или завршене докторске студије, своје пријаве могу поднети на веб-сајту www.zeneunauci.co.rs.

Реч је о дванаестом циклусу овог програма у Србији, а и ове године најталентованијим младим научницама биће додељене три стипендије, свака у износу од по пет хиљада евра у динарској противвредности. Националне стипендије „За жене у науциˮ представљају вид подршке њиховом даљем професионалном усавршавању и подстицај да наставе да се баве науком у Србији.

Програм спроводи се у више од 50 земаља, а у Србији је покренут 2010. године и реализује се у партнерству Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Националне Комисије за UNESCO и компаније L'Oréal Balkan. У Србији, жене истраживачи чине око 52 одсто популације истраживача, што је далеко више од европског просека, а кроз програм „За жене у науциˮ сви партнери у пројекту настоје да дају још снажнији допринос креирању науке као истински инклузивне области. 
 
Од покретања програма до данас, на конкурсу за Националне стипендије учествовало је више од 600 младих научница, а најбољима су до сада додељене 32 стипендије, у укупном износу од готово 20 милиона динара. 
 
Више о овом програму стипендија можете наћи овде.