Стипендије за Ерасмус Мундус мастер и докторске студије 

Ерасмус Мундус програм нуди могућности стицања високог образовања у различитим културним срединама и за европске и за не-европске студенте. Студенти широм света који поседују диплому основних студија могу да конкуришу на неки од понуђених Ерасмус Мундус Мастер или PhD програма.

Сваки од ових високо-квалитетних студијских програма спроводи конзорцијум од најмање три високообразовне институције у Европи. Студије трају између једне и две године – мастер и 3 године- PhD студије, и по њиховом завршетку стичу се двоструке, заједничке или вишеструке дипломе. Студенти морају да похађају предавања на најмање две институције из конзорцијума током студирања. Тренутно доступне ЕМ мастер и PhD студије покривају велики број академских дисциплина.

Студенти из Србије спадају у А категорију (али увек проверити на сајту жељеног програма) и самим тим, пријавом за одабрани мастер или PhD програм разматрају се и као кандидати за ЕМ стипендију.

ВАЖНО: за ове програме не постоји општеважећи рок за пријаву!! Сваки програм је појединачан и засебан пројекат, са посебним роком и условима за пријаву, а што је све транспарентно наведено на сајту сваког од мастер и PhD програма.

ЕМ стипендија је пуна стипендија која покрива све трошкове:

 

Мастер  студије

Докторске  студије

Месечни износ стипендије који студент добија

1000€

1400€ за стипендисте и  2800€ за оне са уговором о раду

Трошкови превоза , пресељења и уписа

Покривени до износа од 4000€ годишње

Покривени до износа од 7500€ годишње

Школарина

Покривена

Покривена

Здравствено осигурање

Обезбеђено

Обезбеђено

 

 Могућности за научно-наставно особље: Стипендије у оквиру извођења Ерасмус Мундус мастер и докторских студија

Ерасмус Мундус стипендије намењене су и научно-наставном особљу које жели да обави научно-истраживачки рад, или пак да држе наставу на једном од ЕМ мастер програма или ЕМ заједничких докторских студија.

Стипендије у износу до 13 000€ покривају путне и трошкове живота за тромесечни боравак на једном од универзитета по избору. Сумом су предвиђена месечна примања до 4 000€ и 1 000€ за путне трошкове. Битно је напоменути да ова стипендија не покрива трошкове животног осигурања.

Ако сте професор, асистент или сарадник у настави који долази из једне од “партнерских земаља” (све земље изузев 27 ЕУ земаља чланица и Исланда, Норвешке, Лихтенштајна, Хрватске, Турске и БЈР Македоније) можете конкурисати за тромесечну стипендију за извођење наставе или истраживачког рада на једном од понуђених ЕМ мастер програма (од следеће године и на ЕМ заједничким докторским студијама) у ЕУ. Тиме добијате могућност да радите на једној или више високошколских институција по вашем избору.