Стипендије за боравак у истраживачким лабораторијама у Француској

 Рок за пријаву: до 30. септембра 2015. године

 
Поводом Светске конференције о клими (Париз 30.11-11.12.2015), Амбасада Француске и Француски институт у Србији одлучили су да подрже краће научне боравке, у оквиру подршке француско-српским пројектима сарадње чији је циљ борба против климатских промена. Ова подршка намењена је српским истраживачима и састоји се од боравка у француским истраживачким лабораторијама на јесен 2015.
 
Основни услови
 
Боравак од 2 до 4 недеље у јесен 2015. године.
Подршка покрива трошкове живота и осигурање и не може да се пренесе у следећу годину.
 
Циљна група
 
Истраживачи свих нивоа који раде у истраживачким тимовима у Србији (асистенти, докторанти, истраживачи, предавачи, професори).
 
Области истраживања
 
Техничке и природне науке везане за заштиту животне средине, екологију, одрживи развој, енергетику, које могу да допринесу борби против климатског загревања и тражењу решења за следеће изазове:
 
  • ублажавање климатских промена (нпр. смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште, измена технологија производње, иновације и енергетска транзиција итд.).
  • адаптација на климатске промене (нпр. смањење угрожености природних система и људи у односу на последице климатских промена у садашњости и будућности).

Критеријуми 

Научна изузетност: предност имају кандидати из истраживачких установа високог нивоа у Србији или који су позвани да бораве у неком истраживачком центру изузетног научног квалитета у Француској. 
 
Усклађеност кандидатуре са приоритетима сарадње: предност имају нови пројекти сарадње или они који су тек започети, али ће трајати дуже време, као и сви пројекти са планираним заједничким учешћем истраживача у европским програмима (Хоризонт 2020, Ерасмус +, итд.).  
 
Посебна пажња поклониће се кандидатурама и професионалним пројектима који би могли да буду интересантни француским предузећима у Србији или предузећима која тек планирају да инвестирају у Србији.
 
Потребна документација 
 
  • Формулар за истраживачки боравак (преузети овде
  • Curriculum Vitae на француском (или енглеском) 
  • Позивно писмо истраживачке лабораторије или универзитета у Француској
 
Слање кандидатура
 
Контакт: Весна Адамовић, сарадник за мобилност
Француски институт у Србији 
Змај Јовина 11-11 000 Београд
Тел: (011) 302 36 39 – маил : vesna.adamovic@institutfrancais.rs 
 
Кандидатуре треба доставити лично или их послати обичном или електронском поштом до 30. септембра 2015. Непотпуне кандидатуре и оне доспеле после овог датума неће се разматрати.