Стипендије за усавршавање у Немачкој у области заштите животне средине

 Конкурс Немачке фондације за животну средину (DBU) за праксу или истраживачки боравак у трајању од 6 до 12 месеци.

Програм стипендија подржава најшири спектар струка, уз услов да је предлог пројекта у области заштите животне средине, екологије, одрживог развоја, климатских промена или обновљивих извора енергије. Циљна група су млади истраживачи и професионалци –  мастер дипломци (уз услов да је диплома стечена у последње три године или мастер студенти при крају студија, као и студенти докторских студија који нису при крају докторских студија), грађани Србије, са знањем немачког или енглеског језика.

Документа потребна за онлајн пријаву на конкурс су: биографија, предлог пројекта (до 3 стране са описом проблема, методологијом рада и очекиваним резултатима), копија дипломе оверена и преведена код судског тумача, писмо препоруке од универзитетског професора, сертификат или потврда о знању немачког или енглеског  језика. Препорука је, али не и обавеза, да кандидат сам пронађе ментора и менторску организацију у Немачкој са којом ће договорити предлог пројекта као део пријавне документације.

Рок за пријаву: 5септембар 2021. године.

Документација треба да буде припремљена на енглеском или немачком језику. Пријаве се узимају у обзир два пута годишње – 5. марта и 5. септембра. Након првог круга селекције кандидата, изабрани кандидати се позивају на интервју који се одржава крајем септембра или у октобру (у условима пандемије интервјуи се одржавају онлајн). Почетак стипендије је 3–4 месеца након позитивног одговора Комисије за избор нових стипендиста. Први месец боравка подразумева курсеве немачког језика, упознавање са немачком културом и градовима у организацији DBU фондације, а остатак у изабраној организацији.

Износ месечне стипендије је 1250 евра + здравствено осигурање, док су трошкови истраживања углавном покривени од стране институције домаћина.

 

Више информација на можете пронаћи овде.

Контакт особе – координатори DBU програма стипендија за Србију:

Наташа Драгутиновић natasha.dragutinovic@gmail.com

др Ана М. Петровић borisavljevic.ana@gmail.com

 

Мрежу DBU стипендиста Србије можете погледати овде.