Немачка фондација за заштиту животне средине (Deutsche Bundesstiftung Umwelt) реализује међународни програм стипендирања The Scholarship Exchange Programme with CEE Countries, који омогућава младим научницима из Централне и Источне Европе да стекну додатне професионалне квалификације у области екологије током истраживачког боравка у трајању од 6 до 12 месеци у Немачкој. Институције домаћини програма су: истраживачки центри и универзитети, предузећа, министарства, и невладине организације.

Циљ овог програма је да унапреди струковне вештине стипендиста, успостављањем одрживе мреже која укључује експерте из Немачке и Централне и Источне Европе и превазилажењем препрека у интернационалној сарадњи у области заштите животне средине и очувања природе.

Студенти из наше земље могу конкурисати за овај програм.

Профил кандидата:

  • завршене мастер студије
  • пребивалиште у својој матичној земљи у време пријаве за овај програм
  • познавање немачког језика (сертификат језичке школе или др.)
  • научници у области природних наука, инжењери, инжењери агрономије, економисти, правници, просветни радници и други кандидати, који желе да направе суштински допринос у области заштите животне средине и очувања природе у својој земљи или у Европској Унији.

Стипендије нису намењене писању докторске тезе на неком од немачких универзитета.

Стипендија обухвата 1060 евра месечног додатка и здравствено осигуарње. ДБУ покрива курс немачког језика за стипендисту у матичној земљи пре почетка програма (за шта је неопходан одговарајући захтев упућен ДБУ унапред).

Рок за пријаву: 01. 08. 2013.

Напомена: да би могли да аплицирају за овај програм, кандидати се пре онлајн апликације морају регистровати.

Више о програму и начину пријаве видети на: www.dbu.de

Извор:www.mladiinfo.com